Recruitment zonder video : niet van deze tijd!

De vacatures vliegen ons weer om de oren. Recruiters zijn niet aan te slepen. Maar nog steeds vertrouwen de meeste bedrijven op hun vacatureteksten om aan personeel te komen. Het papier is inmiddels teruggedrongen tot het absolute minimum. Recruiters hebben de online media gelukkig gevonden. Maar nog steeds is daar meestal dezelfde, kleurloze en algemene wervingstekst te lezen. Daarmee vind je misschien ook een sales consultant. Maar niet die sales consultant die helemaal bij jouw bedrijf en de functie past.

Alhoewel de meeste grote bedrijven het thema employer branding inmiddels ernstig serieus nemen en een behoorlijk budget spenderen aan de presentatie als ideale werkgever, schieten veel kleinere bedrijven nog steeds met leestekst. En dat terwijl de aandachtsspanne van de gemiddelde mens inmiddels minder is dan die van een goudvis! Dat betekent dat je boodschappen hapklaar, aantrekkelijk en deelbaar moeten zijn.

Hapklaar betekent kort. Waar vroeger de bedrijfsfilmpjes met gemak de 10 minuten overstegen; is tegenwoordig een minuut al lang. Het dwingt je wel om keuzes te maken wat betreft de inhoud, maar dan wordt er tenminste niet weg geklikt. Je kunt video maken om je bedrijf te profileren, maar natuurlijk ook om kandidaten een kijkje te laten nemen op de afdeling met de vacature. Hoe concreter, hoe beter!

Aantrekkelijk betekent vooral een leuke verpakking. Dat is tekst zelden. Wil je opvallen tussen alle hengelaars in de vijver, dan zal je die verpakking toch echt de nodige aandacht moeten geven. Ook hier is video natuurlijk ideaal materiaal. Als je wilt dat je visvijver groter wordt, dan moet je boodschap zo aantrekkelijk zijn dat mensen het willen delen. Maak het daarom boeiend, opvallend en uniek. Ga vloggen, gebruik de social kanalen. Kortom: video is een onderdeel van recruitment, die niet meer weg te denken is.

Caroline Elias-Mackay

 

Wilt u werk maken van uw employer brand en uw recruitmentactiviteiten in lijn brengen met de nieuwe generatie op de arbeidsmarkt? Neem dan contact op met mij. Ik ga graag met u in gesprek over de mogelijkheden die aansprekende communicatie uw bedrijf biedt.